Инфо сървиз » ЛГБТИ новини и факти »

Таз годишния Белградски прайд мина без…


Таз годишния Белградски прайд мина без… (Публикувано: 05.11.2014)

(iBoys.bg) Първият от четири години насам гей парад в Белград приключи без сериозни инциденти въпреки опасенията за възможно повторение на събитията от 2010 г., когато шествието беше белязано от насилие, предаде "Асошиейтед прес".



Стотици хора се включиха в шествието, развявайки знамена с цветовете на дъгата и надувайки свирки, и вувуезели, докато над града кръжеше полицейски хеликоптер.

 

Участниците в шествието изминаха разстояние от едва неколкостотин метра през пустите улици на Белград, където магазините бяха затворени, а общественият транспорт - спрян. То обаче имаше символично значение като рядък пример за подобна обществена изява на гей общността в тази изключително консервативна балканска страна, отбелязва АП.

 

Парадът бе охраняван от хиляди полицаи от силите за борба с безредиците с бронирани автомобили, военни оръдия, коне и щитове, които отцепиха улиците, водещи към мястото, откъдето ще премине шествието, за да попречат на повторение на събитията при последната подобна проява през 2010 г., която бе белязана от насилие, предизвикано от националисти и футболни хулигани. Тогава бяха ранени над 150 души, главно полицаи, и бяха причинени щети за над един милион евро.

 

Парадът беше забраняван през следващите три години от властите на страната, където има силни хомофобски настроения. Сърбия обаче е под натиска на Европейския съюз, който настоява за защита на правата на хомосексуалистите и разглежда гей парада като тест за ангажиментите на страната като цяло към човешките права.

 

Съобщено бе все пак и за някои по-дребни спречквания между малки екстремистки групи и полицията, която им попречи да стигнат до пътя на шествието. Двама полицаи са били ранени, след като група от около 30 футболни хулигани нападнала редакцията на радио и телевизия Б92, а други девет души са били арестувани. "Това е много положително и силно послание", коментира пред множеството ръководителят на делегацията на ЕС в Белград Майкъл Дейвънпорт. "Това е силно послание също към онези, които използват езика на омразата".

 

Кметът на Белград Синиша Мали, който се присъедини към парада заедно с няколко чуждестранни дипломати, правителствени представители и партийни лидери, каза, че това е възможност Белград да бъде представен като световна столица, "където всички граждани са равни".




Коментари могат да добавят само регистрирани потребители...
   ...няма коментари все още