Инфо сървиз » ЛГБТИ новини и факти »

Белградския прайд ще е на 22 септември


Белградския прайд ще е на 22 септември (Публикувано: 10.09.2014)

(iBoys.bg) Съседите ни в Република Сърбия ще честват разнообразието на сексуалните малцинства с Белградския прайд (Неделя поноса 2014) на 22 септември, след като оригиналната дата на 31ви май беше отменена заради сериозните наводнения, разрушили живота на много сърби и босненци.



Историята на Белградския прайд е кратка, но бурна – за пръв път от 2001 година, през 2010 прайда се състоя, когато бе нападнат от анти-гей протестанти, които се опитаха да разпръснат LGBT активистите. След схватки с над 5000те полицая, бунтовната анти-гей атака се превърна в град от хвърлени бутилки, коктейли Молотов, пиратки и тухли. Полицията отгвори на тази атака със сълзотворен газ и гумени куршуми.


 

78 полицая и 17 цивилни граждани са били ранени по време на бунтовете, а 101 – задържани за агресивно поведение. Белградският LGBT прайд бе разглеждан от международната общност като изпитание за сръбското правителство, което се обяви за подкрепа на човешките права, в опита си да постигне пълноправно членство в Европейския съюз.


Белградският прайд е активен в социалната мрежа Twitter, където публикува новини за събитието. Можете да го следвате на адрес: https://twitter.com/BelgradePride