Инфо сървиз » ЛГБТИ новини и факти »

София Прайд 2014 на 5-ти юли


София Прайд 2014 на 5-ти юли (Публикувано: 26.06.2014)

(iBoys.bg) 5-ти юли, събота, от 17:00 ч. ще се проведе "София Прайд 2014", като сборен пункт ще бъде паметникът на съветската армия.



Оттам в 18:00 по централните софийски булеварди ще тръгне и шествието в подкрепа на равенството и човешкото достойнство на всички хора, независимо от тяхната сексуална ориентация и полова идентичност.


 

Темата и фокусът на тазгодишния седми по ред прайд-парад е липсата на политическа подкрепа и на системни политически действия за утвърждаване на равонопоставеността на ЛГБТИ хората в България. Проблемът е сериозен, защото без политическа воля за промяна в съществуващите обществени нагласи, без политическа подкрепа общественото мнение и традиционните предразсъдъци към хората с различна сексуална ориентация или полова идентичност могат да останат непоклатими още дълго време.


Убедени сме, че ако всеки един от нас заговори за толерантност, справедливост и достойнство, ако сърцата и умовете на всеки един от нас продължат да се променят с времето в тази посока, то същото ще се случи и със законите на страна ни. Но също така отговорни за промените са и политиците, които със своите действия и усилия трябва да доведат до промяна на общественото мнение, на обществените отношения и нагласи.

 

Iboys.bg призовава цялата ЛГБТИ общност на България да подкрепи Прайда с личното си присъствие, за да видим с очите си как заедно вървим към напредък в сферата на равнопоставеността, в сферата на уважението и зачитането на човешките права и демокрацията. Ние заявяваме намерението си българското общество да се освободи от предразсъдъците си и да отбележи своето многообразие. Защото празнуването на многообразието е критерий за това доколко цивилизовани сме, доколко сме се демократизирали и какъв напредък в това отношение сме постигнали като общество. Именно многообразието и основните човешки права са и фундаментална ценност на Европейския съюз, те са ценност, върху която се базира самото му съществуване.