Инфо сървиз » ЛГБТИ новини и факти »

Бивш германски футболен национал призна…


Бивш германски футболен национал призна… (Публикувано: 14.04.2014)

(iBoys.bg) Това направи един от най-известните германски футболисти – Томас Хицлшпергер.



В откровено интервю пред авторитетното списание „Die Zeit“, той разкри своята сексуална ориентация и каза, че никога не се е срамувал от това, което е.

 

Bild: Monika Höfler/DIE ZEITНа въпрос защо сега, след като вече не е активен спортист, той отговаря лаконично: „Защото сега му е дошло времето“. Хицлшпергер обосновава решението си с думите: "Обявявам моята хомосексуалност, защото искам да предизвикам дискусия за хомосексуалността сред професионалните спортисти".

Футболистът споделя също, че в съблекалнята, преди и след тренировки, не му е било лесно да се съобразява с шегите на съотборниците му на гей тематика и дори понякога се е чувствал неудобно.
Томас Хицлшпергер не е първият спортист в Германия, който обявява, че е гей, но определено е най-успелият и титулуван футболист, който се решава да направи тази крачка.
Веднага след неговата изповед, той получава редица поздравления от негови колеги.

 

Лукаш Подолски: „Смело и правилно. Респект, Томас Хитцелшпергер! Важен знак в днешно време.“

 

Волфганг Нийрсбах: „По своето време като национален състезател той винаги бе пример, от когото винаги съм имал висок респект, а този респект сега се повиши още повече.“

 

Оливер Бирхоф: „Поздравявам го за тази стъпка, ще му дадем всичката подкрепа, за да може той да продължи по своя смел път.“

 

Още куп футболисти поздравиха бившия германски национал затова, че е признал своята хомосексуалност.
Томас Хицлшпергер е роден на 15 април 1982 година, в гр. Мюнхен, Германия. Висок е 183 см и тежи 80 кг. В кариерата си Хицлшпергер е играл за отбори като Астън Вила (99 мача), Щутгарт (125 мача), Лацио, Уест Хям, Волфсбург и Евертън, като записва общо 259 мача с клубни отбори, в които е отбелязал и 31 гола.
През юни 2007 г., само месец преди насрочената дата за сватба, къса с дългогодишната си приятелка Инга.
Слага край на професионалната си кариера едва на 31 години през септември 2013 г. след серия от тежки контузии.
Няколко месеца по-късно той признава публично, че иска да има връзка с мъж.
Браво, Томас! Екипът на www.iboys.bg те поздравява за проявената смелост и изразява надежда, че постъпката ти ще послужи за пример и на спортистите в България.

 

Foto: Herbert Rudel

Foto: Monika Höfler/DIE ZEIT




Коментари могат да добавят само регистрирани потребители...
   ...няма коментари все още